Lagra solens energi
Hur funkar batterilagring?
Batterier i Bollnäs, Gävle, Hudiksvall, Ljusdal & Söderhamn
Du har möjlighet att koppla ett batteri för lagring av din egenproducerade el. Ett vanligt scenario är att det som produceras på dagen lagras för att brukas på kvällen. När din solcellsanläggning producerar med överskott lagras elen i batterilagret.
Med batterilagring har du i Bollnäs, Gävle, Hudiksvall, Ljusdal och Söderhamn möjlighet att påverka dina elkostnader ytterligare. Med ett uppkopplat styrsystem mot elmätaren anpassas din anläggning och laddar när elpriserna är låga och säljer när elpriserna är höga.
Den vanligaste typen av batterilager är av typen Litiumjonbatterier.
En av de utmaningar solceller står inför är att solens tillgänglighet varierar under dagen och påverkas av vädret. Därför blir en effektiv batterilagring av den genererade solenergin av avgörande betydelse.
Batterilagring innebär att överskottet av den producerade elen kan lagras och användas vid behov, till exempel på natten eller under molniga dagar.
Genom att kombinera solceller med batterilagring kan vi maximera utnyttjandet av solenergin och göra det möjligt att vara självförsörjande på el. Överskottet av den genererade elen laddas upp i batterierna och används när solens ljus inte är tillräckligt starkt. På så sätt kan vi minska behovet av att använda energi från traditionella elnät.
En annan fördel med solceller och batterilagring är att de kan installeras på olika platser, från hushåll och företag till samhällen och offentliga byggnader. Detta innebär att fler människor kan dra nytta av solenergi och minska sin klimatpåverkan. Vi hjälper både företag och privatpersoner i Bollnäs, Gävle, Hudiksvall, Ljusdal och Söderhamn med flera.
Utvecklingen av solcellsteknik och batterilagring har också gjort dem mer kostnadseffektiva över tiden. Kostnaden för solceller har minskat avsevärt och batterier har blivit mer effektiva och hållbara. Detta gör att fler människor och organisationer kan investera i solceller och batterilagring och dra nytta av de ekonomiska och miljömässiga fördelarna.
I sammanfattning är solceller och batterilagring ett kraftfullt verktyg för att generera ren och förnybar energi. Genom att ta vara på solens ljus kan vi minska vårt beroende av fossila bränslen och bidra till en hållbar framtid. Genom att kombinera solceller med batterilagring kan vi maximera utnyttjandet av solenergin och vara självförsörjande på el. Med fortsatt teknologisk utveckling har solceller och batterilagring blivit mer tillgängliga och kostnadseffektiva, vilket gör att fler människor och organisationer kan dra nytta av deras fördelar.
Hur mycket el kan jag lagra?
Ett batteri för lagring (batterilager) har ungefär 5-25 kWh i lagringskapacitet. Lagringen är helt beroende på förutsättningar och årstid. Förbrukningen av el varierar i ett hushåll mellan morgon, dag, kväll och natt. I Sverige är skillnaden mellan sommar och vinter mycket stor. Det går tyvärr inte att lagra elen från sommarmånaderna till vintermånaderna. Däremot har man större möjlighet med lagrad el jämna ut topparna av sin elförbrukning.